Certificering speelt hierbij een grote rol. Echter is het belangrijk oog te hebben voor de vele manieren die er zijn om te verduurzamen, niet alleen in oorsprong, maar ook in de rest van de koffieketen.
Duurzaamheid van oorsprong tot kopje
“Het commitment van Koffie & Thee Nederland en haar leden om de koffiesector verder te verduurzamen is onverminderd, maar wij zien dat de monitoring op enkel certificering de inspanningen van de sector onvoldoende weergeeft. Naast de samenwerking met certificeringspartijen coördineren en implementeren onze leden ook bedrijfsindividuele trajecten en ondersteunende projecten in oorsprongslanden om verbeteringen te realiseren”, aldus Elize Klitsie, directeur van Koffie & Thee Nederland. “De verantwoordelijkheid voor verduurzaming in de koffieketen beperkt zich echter niet alleen tot de teelt en de primaire bewerking van koffie in de landen van oorsprong, maar geldt ook voor de vervolgstappen als transport, productie en consumptiefase. Denk bijvoorbeeld aan het reduceren van de milieubelasting van verpakkingen, energie-efficiënte productie, slimme logistiek en het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven.
Om duurzame productie verder op te schalen is ook samenwerking op internationaal niveau vereist. Met het Global Coffee Platform (GCP) en de Sustainable Coffee Challenge (SCC) hebben diverse leden van Koffie & Thee Nederland constructieve samenwerkingen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een internationaal kader om alle inspanningen van partijen in de sector inzichtelijk te maken.